ប្រសិនបើអ្នកញុំចេក 2ផ្លែ ក្នុងមួយថ្ងៃរយះពេលមួយខែ, នេះគឺជាអ្វីដែលកើតឡើងចំពោះរាងកាយរបស់អ្នក!

អ្នកប្រហែលជាមិនបានដឹងថាចេកគឺជាចំណីអាហារលេខ 1 ដែលត្រូវបានគេញ៉ាំនៅសហរដ្ឋអាមេរិកនោះទេ ហើយវាត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាទូទៅជាងផ្លែក្រូចនិងផ្លែប៉ោម។
ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្ននេះមានផ្លែឈើជាច្រើនប្រភេទចរាចរណ៍នៅលើទីផ្សារ ប៉ុន្តែផ្លែឈើទាំងនោះមិនប្រាកដថាផ្តល់នូវគុណប្រយោជន៍អោយយើងទាំងអស់នោះទេ ហើយចេកគឺជាបដិវត្តសុខភាពថ្មីបំផុតដូច្នេះយើងជារឿយៗទទួលទានចេក។

ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកគួរតែចងចាំថាផ្លែឈើទាំងនេះមានអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងខ្លាំងហើយផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។ ទោះបីជារសជាតិឆ្ងាញ់របស់ពួកគេចេកសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនជាតិស្ករធម្មជាតិវីតាមីននិងសរសៃ។
មុនដំបូងចេកមានពណ៌បៃតងនិងមិនមានចំណុចខ្មៅៗទេ ប៉ុន្តែនៅពេលដែលពួកវាទុំចំនុចពណ៌ត្នោតចាប់ផ្តើមលេចឡើងហើយគ្របដណ្តប់ផ្លែទាំងមូល។
ប៉ុន្តែចំនុចទាំងនេះមិនមានន័យថាចេកទុំរលួយនោះទេ ប៉ុន្តែវាចង្អុលបង្ហាញថាផ្លែចេកទាំងនេះស្ថិតនៅកំពូលនៃការរីកចម្រើនរបស់វាដែលសំបូរសារជាតិ TNF បំផុត ។
TNF គឺជាសារធាតុប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកខ្លាំងក្លា ដែលប្រឆាំងនឹងកោសិការដែលមិនប្រក្រតី។ វាជួយទំនាក់ទំនងរវាងកោសិកានៃប្រព័ន្ធឆ្លើយតបភាពស៊ាំនិងដឹកនាំចលនារបស់កោសិកាឆ្ពោះទៅកាន់តំបន់ដែលមានមេរោគឬរលាកនៅក្នុងរាងកាយ។
ការសិក្សាបានបង្ហាញថា TNF នៅក្នុងផ្លែចេកការពារការលូតលាស់និងការរីករាលដាលនៃកោសិកាមហារីកដោយបណ្តេញ apoptosis (ការស្លាប់កោសិកា) ។
ចេកមានសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនដែលជួយបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនិងរាប់កោសិកាឈាមស។ ដូច្នេះប្រសិនបើចេករបស់អ្នកមានចំណុចពណ៌ត្នោតមិនត្រូវបោះវាចោលទេព្រោះវាមានសុខភាពល្អ។
ទោះបីជាមានការការពារមហារីកក៏ដោយចេកផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពដូចខាងក្រោម:
ការព្យាបាលការទល់លាមក
ដោយសារចេកសម្បូរទៅដោយសារធាតុសរសៃ, ការប្រើប្រាស់របស់ពួកគេនឹងជំរុញចលនាពោះវៀនធំនិងបន្ថយការទល់លាមក។
Source: http://ngpedia.com.ng/archives/4043
No comments: